ЧЗВ

Тук ще намерите отговорите на Често Задавани Въпроси относно функционирането на системата за запазване на час за услуги.

Колко струва използването на платформата?

Използването на платформата за запазване на час за услуги е безплатна за потребителите.

Какви данни трябва да предоставя за да се регистрирам в платформата?

При регистрацията трябва да попълните две имена (или име и прякор) и телефонен номер.

Защо изисквате въвеждането на имена?

Двете имена или име и прякор са необходими на Вашият фризьор или маникюрист за да знае за кого е запазен съответният час. Ние не проверяваме за достоверност въведените от Вас имена, но те ще бъдат видими за предлагащият съответната услуга.

Въведете имена или име и прякор, така както ви познава Предоствящият услугата, за да не получите отказ на запазеният час.

Защо е необходимо да въведа своя телефонен номер?

Вашият номер ще бъде предоставен на Предоставящият услугата с цел уточняване на подробности, по желаните от Вас услуги или уведомяване при евентуална промяна на възможността да бъдете обслужен.

Кой може да види въведените от мен данни и запазените от мен часове?

Тази информация е достъпна само за лицето към което сте запазили час за услуга.

Тази информация не се предоставя на други лица предоставящи услуги и на други потребители регистрирани в системата.

Тази информация не се предоставя на трети страни извън тази система.

Изпратил съм заявка за ползване на услуга. С това процесът приключил ли е? Трябва ли да правя още нещо?

Вие нищо повече не трябва да правите. Но процесът по запазване на час за услугата която сте избрали не е приключил. Вашата заявка е със статус Чакаща.

След преглед от Предоставящият услугата и маркирането на Вашата заявка като Потвърдена, Вие вече имате запазен час за избраната услуга.

Къде мога да видя състоянието на изпратените от мен заявки за запазване на час?

Когато сте логнат в сайта с Вашето потребителско име и парола, Вие виждате връзка в менюто Запазени часове.

От тази връзка отивате на страница където ще видите подадените заявки за ползване на услуга и техният статус.

Моята заявка е със статус Отказана. Защо се получава това?

Предоставящият услугата е маркирал Вашата заявка като Отказана. Това означава, че той не поема ангажимент да изпълни исканата от Вас услуга. Възможностите са много.

Ако сте нов клиент е възможно Предоставящият услугата да не ви познава или да не разпознава въведените от Вас имена при регистрацията. Съветваме Ви да въведете реални имена или прякор, чрез които Предоставящият услуга ще може да Ви разпознае. При първо използване на даден салон, направете първото запазване на час лично. В последствие редовните клиенти получават потвърждение на техните заявки.

Ако сте редовен клиент на Предоставящият услугата, е възможно да има промяна в графика на работа. Позвънете по телефона за подробности или посетет лично Предоставящият услугата.

Имах потвърдена заявка за ползване на услуга, но в последствие тя премина в статус Отказана. Какво означава това?

В този случай са се наложили промени в графика на работа на Предоставящият услугата. Въпреки първоначалното му желание да изпълни вашата заявка, в последствие това е станало невъзможно.

Посетете страницата на предлагащият услугата и направете заявка за друг час или друга дата.

Получавам съобщение: „Надвишен лимит за запазване на часове“. Какво означава това?

Всеки салон определя лимит на запазените часове които може да резервират техните клиенти. Лимитът може да бъде за ДЕН, за СЕДМИЦА, за МЕСЕЦ.

Получаване на съобщение за надвишен лимит означава, че вече сте достигнали, определената от съответният салон, бройка на предстоящи запазени часове.

Системата отчита само ПОТВЪРДЕНИ и ИЗЧАКВАЩИ Бъдещи резервации при пресмятане на лимитите.

Услугите които желая да ползвам в даден салон са на различни форми за заявка. Как мога да ги заявя последователно?

Различните форми за заявка означават различни изпълнители за тези услуги. Когато изберете вид на услуга, виждате свободните периоди за съоветната дата. Преди да резервирате дадена услуга, проверете във другата форма, дали часът в който свършва първата услуга, е свободен за запазване за втората услуга. Запазете двете услуги като часът на завършване на първата услуга е и час на започване на втората услуга.

Мога ли да видя датите на вече ползваните услуги?

Да, можете. Системата пази историята на запазените часове за услуга минимум 6 месеца. От страницата ЗАПАЗЕНИ ЧАСОВЕ намерете бутон ИСТОРИЯ.

На кой трябва да платя за услугата която искам да ползвам?

Всички търговски взаимоотношения са между Клиент и Предоставящият услугата. Начина на плащане се договаря между тях. Сайтът 24hairnow.com не се явява посредник по предоставяне на услугата и не приема плащания по нея.

Не съм доволен от получената услуга. какво да правя?

Платформата 24hairnow.com не се явява посредник и не контролира изпълнението на заявената услуга. Всички взаимоотношения между клиент и Предоставящият услугата, трябва да се извършват в рамките на търговското законодателство в Република България.

Имах потвърдена заявка за ползване на услугата, но не я получих от Предоставящият. Какво да правя?

Тези взаимоотношения са уредени в търговското законодателство в Република България. Платформата 24hairnow.com не предоставя правна помощ на страните по сделките. При поискване, можем да предоставим на страните информация за направената заявка и нейният статус, за заявки за които не е изтекъл срок по-дълъг от 6 месеца, от датата на предоставяне на услугата.

Как мога да запазя страниците на местата, където ползвам често услуги, за бърз достъп до тях?

Когато сте регистриран в платформата с потеребителско име и парола, в менюто имате достъп до връзка Запазени салони.

На тази страница ще намерите връзки към салоните които сте запазили. Можете да добавите максимум 10 връзки тук.

Когато посетите страницата на Салон, който искате да запазите, под името на салона, ще видите връзка Запази този салон. Кликайки на нея Вие добавяте това място във Вашата страница Запазени салони.

Вече не ползвам услуги от определен салон. Как мога да премахна връзката към него от моята страница Запазени салони?

Постете страницата на салонът, от който искате да премахнете връзка. Под името на салона виждате връзка Премахни от запазени салони. Кликайки на нея Вие вече сте премахнали мястото от Вашата страница запазени салони.

Мога ли да използвам 24hairnow.com от мобилно устройство?

Да. Дизайна на сайта и използваните технологии са съвместими с мобилните устройства. сайтът е удобен за ползване от мобилно устройство.

Мога ли да инсталирам приложение на мобилното устройство за по удобна работа?

Да, можете да инсталирате платформата като приложение на мобилно устройство. Инструкции как да направите това има на ТАЗИ страница.

Имам друг въпрос, отговорът на който не намирам тук. Какво да правя?

Използвайте формата за обратна връзка и задайте своя въпрос. Ще направим всичко по силите си, за да получите отговор във възможно най-краткото време.